Terugblik Tour d’Achterhoek

//Terugblik Tour d’Achterhoek

18 mei 2017 startte onze Tour d’Achterhoek.

Deel 1 – Tom en Wendy

Met veel zin en een beetje spanning gingen we van start. Wie komen we deze dag tegen? Zitten de Jonge Ambtenaren wel op ons te wachten? In Winterswijk kwamen we er al snel achter dat de jonge én de 35+ generatie ons initatief erg konden waarderen. Na een warm ontvangst door jonge ambtenaar Liselotte werden we rondgeleid door het gemeentekantoor en spraken we veel van haar collega’s. Eigenlijk had Liselotte al vakantie, maar voor JAA! maakte ze graag een uitzondering. Wat een topper! Uiteraard brachten we ook een bezoekje aan onze ambassadeur Ilse Saris.

Oost Gelre
Vol vertrouwen gingen we op weg naar gemeente Oost Gelre. In Lichtenvoorde werden we ontvangen door de enthousiaste Leonie, Dennis en Chris. Zij vertelden over hun goede en innovatieve samenwerking. Leonie liet zien hoe ze haar tekentalent inzet om projecten in beeld te brengen en samen met communicatieadviseur Chris inwoners betrekt bij de ontwikkeling ervan. Gecombineerd met de ervaring van Dennis op het gebied van sport en gezonde leefstijl heeft Oost Gelre een aantal kanjers in dienst waar ze trots op mogen zijn.

Oude IJsselstreek
Vervolgens door naar gemeente Oude IJsselstreek waar we in gesprek gingen met Hanneke en Sjoerd. Hanneke verruilde haar geboorteprovincie Brabant voor een carrière in de Achterhoek en had haar weg, ondanks een aantal cultuurverschillen, al goed gevonden. Sjoerd gaf aan dat hij met jonge ambtenaren net zo makkelijk samenwerkt als met de ervaren mensen in het vak. Uiteindelijk leveren nieuwe ideeën gecombineerd met een goede dosis ervaring de beste resultaten op, aldus Sjoerd. Tot slot langs ambassadeur Otwin van Dijk die wederom graag even tijd voor ons vrijmaakte. ‘Keep up the good work!’

Doetinchem
In Doetinchem moesten we flink doorlopen om onze chocoJAA!tjes en flyers bij alle koffie automaten achter te laten en zoveel mogelijk jonge ambtenaren te spreken. Dank aan Aniek en Mario voor de effectieve rondleiding! Dankzij hun functies als respectievelijk afdelingssecretaresse en beleidsmedewerker Control & Advies kenden zij vrijwel alle hoeken en gaten van het gemeentehuis.

Bronckhorst
Een beetje buiten adem gingen we op weg naar gemeente Bronckhorst. Nicole en Stefanie leidden ons rond door hun bijzondere gemeentekantoor. Nicole loopt momenteel stage bij de gemeente en heeft het erg naar haar zin. Ook Stefanie begon als stagiaire in Bronckhorst. Na haar studietijd dacht ze terug aan de leuke tijd bij de gemeente Bronckhorst en besloot te solliciteren. Met succes!

 

Deel 2 – Jouke, Hella en Marijn

Met een kofferbak vol chocoJAA!tjes crossen we in de vroege ochtend de Achterhoek door op weg naar de eerste stop: gemeente Berkelland. Gelukkig hebben de chocoJAA!tjes de hitte van de laatste dagen overleefd! In Berkelland worden we hartelijk ontvangen door jonge ambtenaren Jorien en Kelsey. Beiden zijn actief bij B-Young – het interne opleidingsprogramma en platform voor young professionals in de gemeente – en zitten vol ideeën om de gemeente een  interessante en uitdagende werkplek te maken. Een mooi streven dat JAA! zeker toejuicht!

Lochem
Dan op naar gemeente Lochem. Midden op een industrieterrein doemt een indrukwekkend gebouw op. Al snel weet iedereen dat we er zijn, want de enthousiaste P&O-adviseur Mariandl sleept ons meteen een aantal overleggen binnen om ons voor te stellen. Daarna nemen jonge ambtenaren Jip en Bram ons op sleeptouw door de organisatie. Jip heeft de organisatie de laatste jaren langzaam zien verjongen, iets wat heeft gezorgd voor meer dynamiek en reuring.

Doesburg
Onderweg naar Zutphen lopen we vast in diverse omleidingen. Onbedoeld beginnen we aan een toeristische Tour d’Achterhoek.We komen op allerlei plekken die we eerder niet kenden, maar Zutphen blijft onbereikbaar. Onze planning loopt in de soep, maar Achterhoek wat ben je mooi! Eerst dan maar naar Doesburg. De ambitieuze Kim werkt sinds een paar maanden in een team met enkel collega’s met 30+ jaar werkervaring. Collega’s waar ze veel van leert en die het ook waarderen als zij verbeterpunten aankaart. Kim vertelt over het initiatief in Doesburg om jongere medewerkers te verbinden aan collega’s die binnenkort met pensioen gaan en vindt het belangrijk dat ruimte voor jonge ambtenaren wordt gecreëerd. Hier kan JAA! het alleen maar mee eens zijn.

Zutphen
Via nog meer omwegen komt uiteindelijk toch Zutphen in zicht. De energieke Roelie loodst ons langs alle aanwezige jonge ambtenaren. Stagiair ruimtelijke ontwikkeling Pieter loopt stage in dezelfde gemeente als waar hij woont. Hij is tevreden met de gevarieerde taken die hij heeft en met de ruimte die hem wordt geboden. Hij hoopt later een baan te vinden bij een gemeente.

Hengelo
Moe, maar voldaan ontmoeten we onze medebestuursleden Wendy en Tom in Hengelo. Het was een lange dag waarop we veel kilometers hebben gemaakt, maar het was helemaal de moeite waard. Goed om te zien hoeveel enthousiaste en gedreven collega’s er rondlopen in de regio, zowel jong als minder jong! J Samen maken we de Achterhoek een boeiende plek om te wonen en werken!

Aalten
Als afsluiter bezochten we gemeente Aalten op 29 mei, die we vanwege een personeelsuitje nog niet aan hadden kunnen doen. We startten op de gemeentewerf en jonge ambtenaar Dyon vertelde vol enthousiasme over de machines en apparaten die de buitendienst inzet om onder andere het openbaar groen, in weer en wind, in perfecte staat te houden. Gezamenlijk konden we vervolgens aanschuiven bij gemeentesecretaris Jan Nobel die nogmaals benadrukte hoe belangrijk een goede verhouding tussen jonge en oudere werknemers is voor een organisatie. JAA! draagt in ieder geval haar steentje bij!

2017-06-15T14:00:45+02:00